Knihoradci odporúčajú: Tajomstvá pod zemou

0 Komentárov
88 Zobrazení

Svet pod zemou, po ktorej denne vykračujeme, sa nám na prvý pohľad môže zdať celkom tichý, ale stačí len, ak k zemi priložíme uško a presvedčíme sa na vlastnej koži, aký je nekonečný. A že v ňom je ozaj rušno! V pôde žije plno stvorení všelijakých druhov, ktoré sa o svoj domov usilovne starajú. Okrem dážďoviek, stonôžok, krtkov i chrobáčikov a iných zvieratiek, tam možno nájsť hotový poklad. A celkom najhlbšie aj horúce jadro. Vŕtajte sa, hrabte v príbehoch a preskúmajte, koľko tajomna svet pod nami skrýva.

Od narodenia

Precházka pod zemou /odporúča Vesna/

(Svojtka&Co., 2021)

S touto interaktívnou knižkou môžete preskúmať zákutia všeličoho, čo je pod zemou, a to pokojne aj doma v posteli. Vašich najmenších čaká magický, ale i nenápadne náučný zážitok. Zvedavými očami a rukami prebádajú, čo sa skrýva pod zemou, ale aj na lúke, v záhrade či lese. Autentické kresby šikovne dopĺňajú všetky zaujímavosti, ktoré čakajú pod okienkami. Ako kaká jazvec? Má vydra vodu v domčeku? A aký silný je mravec? Cestičky na jednotlivých stranách vás privedú k odpovediam na všakovaké otázky. Drobci si precvičia jemnú motoriku i pozorný zrak. Práve tak, ako to batoľatá potrebujú. A navyše, takéto čítanie neurazí ani predškoláka. Hrať sa v hline je vždy veľká sranda, tak si pripravte pršteky a šup do bádania!

Od 3 rokov

Charlotte Guillain: Čo sa skrýva pod zemou /odporúča Mirka/

(Fragment, 2018)

Premýšľali ste niekedy nad tým, čo sa skrýva pod zemou? Táto knižka vám ukáže podzemný svet v celej jeho paráde! Potrubia, káble, dážďovky a hmyz, brlôžky zvierat, kanalizácie, metro či podzemné jaskyne. Ale tiež príbehy a predmety z minulosti, po ktorých pátrajú archeológovia. Nezastavíme sa ani tam, kde sa končí zemská kôra a začína divoká jazda, odvážne preskúmame magmu, zemský plášť aj jadro. Nerasty, horniny, skameneliny, podzemné rieky… Fascinujúce? A to ste ešte nevideli, aký zázrak sa stane, keď otvoríte túto knižku. Knižka svojím hravým formátom a krásnymi ilustráciami zaujme škôlkarov, ale dobre poslúži aj školákom, ktorí objavujú tajomstvá prvouky a prírodovedy.

Od 7 rokov

Joe Todd-Stanton: Marcy a hádanka sfingy /odporúča Niki/

(Albatros SK, 2020)

Marcy je dcérou bádateľov. Každý večer počúva o otcových dobrodružstvách. No a jedného dňa sa otec rozhodne ju na jedno zobrať. Marcy má obrovský strach z tmy, ale keď jej otec vyrazí do Egypta a dlho sa nevracia, Marcy sa rozhodne, že mu musí ísť pomôcť. Spolu s Marcy sa v tomto príbehu vydáte na nečakané dobrodružstvo do srdca starovekého Egypta, stretnete sa s rôznymi egyptskými bohmi, nástrahami, popasujete sa s hádankou od pradávnej sfingy. Komiksový príbeh s nádhernými ilustráciami je to pravé pre začínajúceho čitateľa. Ponorte sa do dobrodružného príbehu o prekonaní strachu a nechajte hviezdy, aby vám ukázali správny smer.

Od 11 rokov

Noemi Vola: Smolný život žížal /odporúča Martina/

(Baobab, 2023)

Žížaly (dážďovky) sú nedocenené tvory, a to aj napriek tomu, že ich význam pre pôdu i náš život je mimoriadny. O ich radostiach, ale aj strastiach sa dozvedáme z tejto fantastickej (a celej ružovej!) knižky od talianskej spisovateľky a výtvarníčky Noemi Vola. Knižka je zábavná, pútavá a maximálne vizuálna, hoci vo svojej podstate minimalistická. Autorka dokonale ilustráciou stupňuje, o čo v živote dážďoviek ide. Užijete si napríklad postupné pridávanie dažďa, kde emócia z príbehu vygraduje natoľko, že budete mať pocit, že neprší na dážďovku, ale na vás. Vynikajúci kúsok do každej rodiny, o to viac, ak v nej máte odradených mladých čitateľov. Odporúčame všetkými desiatimi!

Od 14 rokov

Frank Herbert: Duna (slovenský jazyk) /odporúča Boška/

(Fragment, 2018)

Duna je fascinujúci príbeh plný dobrodružstva, ktorý sa odohráva na nehostinnej púštnej planéte. Tá je známa svojimi obrovskými dunami a vzácnym korením „melanž“, ktoré má magickú moc. Mladý hrdina Paul sa ocitá v strede veľkého boja medzi rodmi o kontrolu nad touto planétou a jej bohatstvom. Čelí nebezpečenstvám a veľkej zodpovednosti. Postupne objavuje svoj osud, ktorý je omnoho väčší, než si dokázal predstaviť. Príbeh nie je len o dobrodružstve a boji o moc, ale aj o odvahe, vodcovstve a priateľstve. Pripomína nám, že aj v tých najťažších časoch je dôležité veriť v seba, stáť za svojimi rozhodnutiami. Paulova cesta je napínavá, plná výziev a nabáda veriť, že odvaha či súcit sú tie najdôležitejšie vlastnosti.


Knihoradci sú knižné ambasádorky a ambasádori v kníhkupectvách Martinus, ktorí vám nadšene pomôžu zorientovať sa v detských knihách. Svojím dychberúcim prehľadom v súčasnej literatúre pre deti zachránia každé batoľa, školáka aj tínedžera. Ak vás práve neoslovia sami, nebojte sa na nich v kníhkupectvách opýtať. Pre Krajinu čitateľov pomáhajú každý mesiac vyberať päť najlepších tematických kníh naprieč všetkými vekovými kategóriami, ktoré vám rozbúchajú srdce, pošteklia kútiky úst do úsmevu, no najmä, podnietia vaše deti bažiť po ďalšom čítaní. Ak by ste si tieto i ďalšie knižné výbery radi nachádzali aj vo svojej emailovej schránke, prihláste sa do nášho newslettra.


Kone, poníky a jednorožce v knihách

Množstvo kníh pre všetky deti a ich rodičov, ktorým sú...

Juchú, začalo sa Prečítané leto 2024!

Toto Prečítané leto bude plné slov, ktoré si chceme pamäť...