Kone, poníky a jednorožce v knihách

0 Komentárov
63 Zobrazení

Tému jednorožcov, koňov a poníkov (nielen) v knihách milujú deti po celom svete. Poďte sa s nami aj vy ponoriť medzi stránky, v ktorých sú hrdinami dobra, vzácnej sily, veľkých zážitkov, priateľstiev a všetkého dobrého, čím dokážu byť. Vďaka ich zázračným príbehom fantázia detí obrovitánsky porastie. A budú sa v nich strácať donekonečna.

Pre najmenších

Ingela P. Arrhenius: Kde je pán jednorožec

(SVOJTKA, 2018)

Táto milá knižka hravo nahradí prvé hry na schovávačku, ktorými zabávame už najmenšie bábätká – „Kde je mama? Tu je!“. Okrem zábavy pomáha deťom spoznávať svet hmatom, cez tvary z plsti, kde sa schovávajú krásne rozprávkové bytosti. A na úplnom konci knižky deti nájdu čosi výnimočné – seba samé. Aj vďaka tomu sa už ako malé stanú súčasťou svojich obľúbených kníh. Tam, kde žijú magické tvory, to bude o kus čarovnejší zážitok.

Pre deti od 3 rokov

Veľká knižka – o jednorožcovi pre malých rozprávačov

(ELLA & MAX, 2022)

Vo veľkej hľadacej knihe o osamelom jednorožcovi je plno škriatkov a víl, ktorí čakajú na svojich čítajúcich kamarátov. Nájdite aj vy jednorožca a rozprávajte si s ním všakovaké príbehy, ktoré vám prebehnú hlavou. Ak nebudete mať dosť, v podobnej knižke môžete stráviť deň na forme s koníkmi a poníkmi.

Marc-Uwe Kling: Malý NIEjednorožec

(ALBATROS, 2022)

V tejto smiešnej knihe je všetko inak, ale akosi dobre známe. Vystupuje tu tvrdohlavá partička kamarátov: NIEdnorožec, ČOmýval, NOApes a ÁNOmália, ktorí spolu vystrájajú kadejaké šibalstvá. Táto kniha je nezabudnuteľná jazda. Nebudete sa môcť prestať smiať. Príbeh je čiastočne rýmovaný a skvelý pre deti, ktoré najlepšie samy vedia, čo chcú.

Briony May Smith: Môj malý jednorožec

(STONOŽKA, 2023)

Nájsť pri mori strateného jednorožca a v ňom najlepšieho kamaráta? To by bola paráda! Tak sa stane malej Grétke v prekrásne ilustrovanej knihe o nej a malom jednorožcovi. Okrem toho je táto knižka aj o samotách, čo zbližujú. Putách, ktoré rozdeľujú. Poetický, dojímavý, prírodou prepletený a ozaj láskavý príbeh pre deti vo veku od 4 rokov, ale pokojne aj pre tých väčších, ktorí sa tešia z magických príbehov.

Pre začínajúcich a odradených čítajúcich

Sandra Laboucarie: Naj… kone v pohybe

(SVOJTKA, 2022)

Ak sú práve kone obľúbené zvieratá vašich detí, táto kniha je pre ne ako ušitá! Plná pohyblivých okienok, ilustrácií, nápadov, chovateľských inšpirácií, histórie o koňoch a koníkoch z celého sveta. Spojenie priestorovej knihy s encyklopédiou je skvelá voľba pre začínajúcich a odradených čitateľov. A táto je až návyková, len ťažko ju pustia z rúk.

Cerrie Burnell: Cesta za jednorožcami: Mapa stratených jednorožcov

(ALBATROS, 2023)

Jednorožce sa neukazujú hocikomu, väčšinou deťom vo veku 9 rokov. Tí, ktorí tieto tajomné stvorenia vidia, sú pátrači. Cesta za jednorožcami je o nich, ale najmä o jednej z nich – pátračke Elodie. Ide o dobrodružnú a napínavú cestu po celej Európe, pri ktorej sa Elodie a celá partia snažia zachrániť jednorožca. Kniha pre všetkých, ktorí hľadajú čarovno a zbožňujú tajomstvá.

Kateřina Maďarková: Justínka a asistenčný jednorožec

(ALBATROS, 2018)

Justínka trpí záhadnou diagnózou prejavujúcou sa akútnym nedostatkom fantázie. Pán lekár však pre ňu má zázračnú liečbu – tráviť čas s jednorožcom Hubertom. Tak teda dobre! Justínka a Hubert sa spolu vyberú po rozličných cestách, aby našli zabudnutú fantáziu. A (nielen) Justínke sa vďaka tomu mení celý svet. Počas šiestich dní sa z nich stanú najlepší priatelia, ale čo potom? Je to krásny príbeh, a ak sme na začiatku spomínali, že knihy pomáhajú fantázii rásť, tak o tejto to platí dvojnásobne.

Pre čitateľky a čitateľov od 11 rokov

Anna Sewell: Čierny krásavec

(STONOŽKA, 2023)

Čierny krásavec je klasický britský príbeh autorky Anny Sewellovej, ktorý po prvýkrát vyšiel v roku 1877. My ho u nás máme v tomto krásnom šate, nádherne ilustrovaný. Hlavným hrdinom je kôň, ktorý rozpráva svoj príbeh z čias, keď bol ešte malé žriebä, ale aj neskôr, ako veľký a dobrosrdečný krásavec. Rozpráva o láske i neláske, ktorú zažil, o krutých aj citlivých pánoch. Veľkolepá kniha pre rozčítané deti, ktoré v sebe majú hromady lásky ku všetkým zvieratkám.

Pre mladých od 14 rokov

Peter S. Beagle: Posledný jednorožec

(SLOVART, 2023)

Toto je vážna vec! Jednorožec, o ktorom sa šušká, že je posledným na svete, sa rozhodne nájsť všetkých ostatných. Aj napriek tomu, že býva radšej celkom sám. A na ceste potrebuje magických pomocníkov. Ich dobrodružná výprava je plná fantázie a čarokrásnych momentov. Pretkaná metaforami a témami, ktoré sú súčasťou nášho sveta. Výborné čítanie pre mládež hľadajúcu klasické príbehy plné fantastiky.

Ešte viac podobných kníh o koňoch, poníkoch či jednorožcoch nájdete v tejto kolekcii.


Knihoradci odporúčajú: Tajomstvá pod zemou

Poďte sa presvedčiť na vlastné uši a oči, koľko tajomna...

Juchú, začalo sa Prečítané leto 2024!

Toto Prečítané leto bude plné slov, ktoré si chceme pamäť...